Flisene må impregneres før de fuges. Importøren anbefaler et svensk produkt som ikke selges i Norge. Vi antar at Heydis betongimpregnering gjør samme nytten.

Så til den verste delen av jobben: fuging.

Marrakechdesign sier at man bør bruke fugemasse med samme farge som bunnfargen i flisene. Det er et godt råd. Vi gikk allikevel for antrasitt fordi hjørnemønsteret er mørkt, og 2/3 av fugen blir liggende inntil den mørke fargen.

Det skapte store problemer. Selv etter tre runder med betongimpregnering er flisene porøse i overflaten. Blir den mørke fugemassen smurt utover flisene, er det ikke mulig å få dem helt rene igjen. Det ble en tålmodighetsprøve å lure massen ned i fugene ved hjelp av stål- og gummisparkler.

Nytt inngangsparti

Del 2: Fliser

Det er ikke så mange forhandlere av marrokanske fliser i Norge. Vi fant en svensk leverandør, Marrakechdesign, med butikker i Gøteborg og Malmø. De sendte oss en prøveflis i posten – og da vi bestemte oss, ordnet de med norsk moms og transport. Vi forhåndsbetalte med BIC- og IBAN-koder til deres svenske bank gjennom nettbanken. Flisene ble levert på europall noen dager senere.

Ny runde med primer, både på gulvet og flisene. Betongfliser og betongbasert underlag suger fuktigheten ut av flislimet, så dette er viktig.

2

Vi var heldige, og fikk minimalt med kapp. Fordelen med disse flisene er ellers at de lett lar seg bearbeide med vinkelsliper.

Kraftige saker, og veldig forskjellig fra vanlige keramiske fliser. Vi valgte etter mye leting et flislim beregnet på betongheller – Heydi Bomfast.

3

Overflødig fugemasse vaskes bort med svamp. Vi skiftet vann etter hver tredje flis!


På vanlige fliser kan du polere bort fugesløret med en tørr klut. Det var bare å glemme her. Da det hadde gått noen dager måtte vi ta en siste siste runde med skuremiddel og stål pusseball.


Dette var en omfattende jobb å legge disse flisene. Men resultatet ble meget bra, og om hundre år er allting glemt (og flisene forhåpentligvis like fine).


Neste oppgave: skifte ytterdør og vinder...

1

5

6

4